Sós sütemények
Lilahagymás pogácsa
Hozzávalók:
1/2 kg liszt (sima)
25 dkg Rama
1/2 dl tej
kevés cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
2-3 dl tejföl
1ek só
Hajtogatáshoz:
5 dkg Rama
2-3 fej lilahagyma
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összekeverjük a sóval, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt, tejfölt, tojást, és az egészet dagasztófejjel ellátott robotgéppel simára gyúrjuk. Ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet tehetünk hozzá.
A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Közben a margarinon a fél karikákra vágott hagymát megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, és a hagyma kb. 3/4-ével megkenjük, majd ránézésre fentről 3 részre osztjuk, és a felső harmadát visszahajtjuk, erre ráhajtjuk az alsó harmadot. Most egy hosszabb csíkot kaptunk, erre kenjük a maradék hagymát, majd ezt is háromba hajtogatjuk ugyanúgy, csak most oldalról.
Újra pihentetjük 1 órát.
Kb. 1 ujjnyira nyújtjuk (ne legyen túl vékony!), és kiszaggatjuk (én kb. 5 centisekre).
Tepsibe tesszük, és még ott is pihentetjük kb. fél órát.
Tetejét tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 200 °C-on "szépre" sütjük .
Húsvétkor még a füstölt sonkából is került bele, de akkor kevesebb só szükséges.
Oregános sajtos rudak
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3 teáskanál só
- 15 dkg reszelt sajt (parmezán vagy egyéb)
- 3 csapott evőkanál morzsolt oregánó
- frissen őrölt bors
- 30 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 12 evőkanál hideg víz
a tetejére:
- 1 tojásfehérje
- szezámmag vagy egyéb mag, vagy magok vegyesen, esetleg reszelt sajt
Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet, sajtot,sót,oregánót,borsot, tojássárgáját, vizet, a reszelt vajat és cipóvá gyúrjuk. FONTOS, hogy ne melegedjen fel a tészta! Ha kell inkább tegyük hűtőbe miután összegyúrtuk a tésztát. Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
Lisztezett deszkán, Kb. 0.5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a felvert tojásfehérjével, megszórjuk a maggal vagy magokkal esetleg a sajttal, s 0.5 cm széles csíkokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kivajazott tepsibe rakjuk
180 fokon, hőlégkeveréses sütőben 170 fokon, kb.15 percig sütjük.