Sós sütemények

Lilahagymás pogácsa

 

Hozzávalók:

   1/2 kg liszt (sima)

   25 dkg Rama

   1/2 dl tej

   kevés cukor

   2,5 dkg élesztő

   1 tojás

   2-3 dl tejföl

   1ek só

Hajtogatáshoz:

5 dkg Rama

2-3 fej lilahagyma

 

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összekeverjük a sóval, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt, tejfölt, tojást, és az egészet dagasztófejjel ellátott robotgéppel simára gyúrjuk. Ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet tehetünk hozzá.

A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Közben a margarinon a fél karikákra vágott hagymát megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.

A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, és a hagyma kb. 3/4-ével megkenjük, majd ránézésre fentről 3 részre osztjuk, és a felső harmadát visszahajtjuk, erre ráhajtjuk az alsó harmadot. Most egy hosszabb csíkot kaptunk, erre kenjük a maradék hagymát, majd ezt is háromba hajtogatjuk ugyanúgy, csak most oldalról.

Újra pihentetjük 1 órát.

Kb. 1 ujjnyira nyújtjuk (ne legyen túl vékony!), és kiszaggatjuk (én kb. 5 centisekre).

Tepsibe tesszük, és még ott is pihentetjük kb. fél órát.

Tetejét tojással megkenjük,  majd előmelegített  sütőben 200 °C-on "szépre" sütjük .

 

Húsvétkor még a füstölt sonkából is került bele, de akkor kevesebb só szükséges.

 

Oregános sajtos rudak

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 teáskanál só
  • 15 dkg reszelt sajt (parmezán vagy egyéb)
  • 3 csapott evőkanál morzsolt oregánó
  • frissen őrölt bors
  • 30 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 12 evőkanál hideg víz

a tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag vagy egyéb mag, vagy magok vegyesen, esetleg reszelt sajt

Elkészítés:


Összekeverjük a lisztet, sajtot,sót,oregánót,borsot, tojássárgáját, vizet, a reszelt vajat és cipóvá gyúrjuk. FONTOS, hogy ne melegedjen fel a tészta! Ha kell inkább tegyük hűtőbe miután összegyúrtuk a tésztát. Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
Lisztezett deszkán, Kb. 0.5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a felvert tojásfehérjével, megszórjuk a maggal vagy magokkal esetleg a sajttal, s 0.5 cm széles csíkokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kivajazott tepsibe rakjuk
180 fokon, hőlégkeveréses sütőben 170 fokon, kb.15 percig sütjük.