Édes sütemények
Citromos álom
Hozzávalók:
· 450 gr tejföl
· 1 citrom leve és reszelt héja
· 15-evőkanál porcukor vagy finom kristálycukor
· 2 vaníliás cukor
· fél liter tejszín
· 2 cs. habfixáló
· 400gr baba piskóta
· A babapiskóta forgatásához kevés tej, porcukor és rum de elhagyható
Díszítéshez:
· Citrom karikák és citrom reszelt héja
· Citromfű
· Mentalevél
A tejfölt összekeverem a hozzávalókkal a habtejszínt a habfixálóval majd óvatosan összeforgatom a két krémet.. Ha aznap szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes a babapiskótát rumos tejbe megforgatni hogy hamarabb puhuljon.
Egy jénai alját kirakok babapiskótával erre a krém felét ráteszem, majd babapiskóta és a krém másik fele.
A tetejét tetszés szerint díszítem.
Vaníliás barackos rétes
(2 rúd lesz belőle)
Hozzávalók:
1 cs. Kész réteslap ( 8 lapos )
5 dkg olvasztott vaj
1 konzerv felezett őszibarack
2 cs vaníliapuding (főzős)
20 dkg cukor
6 dl tejszín
2 dl tej
5 dkg dió v. kétmaréknyi is elég
2 cs borbon vaníliás cukor v. 2 dkg barna cukor
1 tojás
Elkészítés:
A vaníliapudingot feloldom a 2 dl tejben, a cukrot és a tejszínt összekeverem, felforralom.
A feloldott pudingot hozzáöntöm és sűrűre főzöm. Félreteszem hűlni, de időnként, megkeverem, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
Addig előkészítem a többi hozzávalót. A réteslapokat kettéveszem, és minden lapot megkenek olvasztott vajjal. A felezett barackokat felszeletelem, a diót késsel durvára vágom.
A konyharuhára terített réteslap szélén egy csíkban rákenem, a pudingot ráteszem a felszeletelt barackot erre újabb csík puding és barack, konyharuha segítségével feltekerem és tepsibe teszem. A felvert tojással megkenem mindkét rúd rétest és a tetejét megszórom a dióval és a cukorral.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.
Dinnye süti
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
25 dkg margarin
20dkg porcukor
Rum aroma, vagy sütőrum
Kevés tej
Tortadara
Piros és zöld ételfesték
Elkészítés:
A Tortadara és ételfesték kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk. A tejből annyit tegyünk hogy egy jól formázható állagú tésztát kapjunk. Kettévesszük a tésztát és mindkettőt megfestjük az ételfestékkel. Majd a piros tésztába beledolgozzuk a tortadarát is. Egyforma mennyiségű golyókat készítünk, a zöldet kilapítjuk és becsomagoljuk vele a piros golyókat.
Hűtőbe tesszük és fogyasztás előtt cikkekre vágjuk. A legkönnyebb, ha félbevágjuk és vágott felével lefordítva vágjuk a cikkeket. Így nem fog morzsálódni a szeleteléskor.
Madártej sült habbal
Hozzávalók: 5 főre
1 liter tej
5 egész tojás
cukor ízlés szerint
vaníliarúd vagy vaníliás cukor
mazsola, ízlés szerint
Elkészítés:
A tejet feltesszük forrni. A tojás sárgákat kikeverjük az ízlés szerinti cukorral és a kikapart vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot) is hozzáadjuk. Öntünk hozzá egy keveset a meleg tejből és jól elkeverjük. A tojásos-cukros keveréket lassan hozzáöntjük a forró tejhez és habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha készen vagyunk, már adagolhatjuk is tálkákba.
Megszórjuk mazsolával.
A sütőt jól előmelegítjük (kb. 220 fokra) én alsó felső sütés fokozatra állítom a villanysütőt.
Az öt tojásfehérjét kemény habbá verjük kb 1 ek cukorral.
A gáz tepsit sütőpapírral kibéleljük és kanállal, mint a galuskát, beleszaggatjuk a kemény habot, majd a forró sütőbe tolva "megsütjük". Gyakran nézzünk rá, mert gyorsan nagyra nő, de igazán akkor jó, ha kicsit karamellizálódik a teteje.
Ha kész, rárakjuk a már kiadagolt madártejre. Mazsolával díszíthetjük.