Édes sütemények

Citromos álom

 

Hozzávalók:

·  450 gr tejföl

·  1 citrom leve és reszelt héja

·  15-evőkanál porcukor vagy finom kristálycukor

·  2 vaníliás cukor

·  fél liter tejszín

·  2 cs. habfixáló

·  400gr baba piskóta

· A babapiskóta forgatásához kevés tej, porcukor és rum de elhagyható

Díszítéshez:

·        Citrom karikák és citrom reszelt héja

·        Citromfű

·        Mentalevél

 

A tejfölt összekeverem a hozzávalókkal a habtejszínt a habfixálóval majd óvatosan összeforgatom a két krémet.. Ha aznap szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes a babapiskótát rumos tejbe megforgatni hogy hamarabb puhuljon.

Egy jénai alját kirakok babapiskótával erre a krém felét ráteszem, majd babapiskóta és a krém másik fele.

A tetejét tetszés szerint díszítem.

Vaníliás barackos rétes

(2 rúd lesz belőle)

 

Hozzávalók:

1 cs. Kész réteslap ( 8 lapos )

5 dkg olvasztott vaj

1 konzerv felezett őszibarack

2 cs vaníliapuding (főzős)

20 dkg cukor

6 dl tejszín

2 dl tej

5 dkg dió v. kétmaréknyi is elég

2 cs borbon vaníliás cukor v. 2 dkg barna cukor

1 tojás

 

Elkészítés:

 

A vaníliapudingot feloldom a 2 dl tejben, a cukrot és a tejszínt összekeverem, felforralom.

A feloldott pudingot hozzáöntöm és sűrűre főzöm. Félreteszem hűlni, de időnként, megkeverem, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

Addig előkészítem a többi hozzávalót. A réteslapokat kettéveszem, és minden lapot megkenek olvasztott vajjal. A felezett barackokat felszeletelem, a diót késsel durvára vágom.

A konyharuhára terített réteslap szélén egy csíkban rákenem, a pudingot ráteszem a felszeletelt barackot erre újabb csík puding és barack, konyharuha segítségével feltekerem és tepsibe teszem. A felvert tojással megkenem mindkét rúd rétest és a tetejét megszórom a dióval és a cukorral.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.

 

Dinnye süti

 

Hozzávalók:

50 dkg darált keksz

25 dkg margarin

20dkg porcukor

Rum aroma, vagy sütőrum

Kevés tej

Tortadara

Piros és zöld ételfesték

 

Elkészítés:

 A Tortadara és ételfesték kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk. A tejből annyit tegyünk hogy egy jól formázható állagú tésztát kapjunk. Kettévesszük a tésztát és mindkettőt megfestjük az ételfestékkel. Majd a piros tésztába beledolgozzuk a tortadarát is. Egyforma mennyiségű golyókat készítünk, a zöldet kilapítjuk és becsomagoljuk vele a piros golyókat.

Hűtőbe tesszük és fogyasztás előtt cikkekre vágjuk. A legkönnyebb, ha félbevágjuk és vágott felével lefordítva vágjuk a cikkeket. Így nem fog morzsálódni a szeleteléskor.

Madártej sült habbal

 

 

Hozzávalók:  5 főre

      1 liter tej

      5 egész tojás

       cukor ízlés szerint

       vaníliarúd vagy vaníliás cukor

       mazsola, ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tejet feltesszük forrni. A tojás sárgákat kikeverjük az ízlés szerinti cukorral és a kikapart vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot) is hozzáadjuk. Öntünk hozzá egy keveset a meleg tejből és jól elkeverjük. A tojásos-cukros keveréket lassan hozzáöntjük a forró tejhez és habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha készen vagyunk, már adagolhatjuk is tálkákba.

Megszórjuk mazsolával.

A sütőt jól előmelegítjük (kb. 220 fokra) én alsó felső sütés fokozatra állítom a villanysütőt.

Az öt tojásfehérjét kemény habbá verjük kb 1 ek cukorral.

A gáz tepsit sütőpapírral kibéleljük és kanállal, mint a galuskát, beleszaggatjuk a kemény habot, majd a forró sütőbe tolva "megsütjük". Gyakran nézzünk rá, mert gyorsan nagyra nő, de igazán akkor jó, ha kicsit karamellizálódik a teteje.

Ha kész, rárakjuk a már kiadagolt madártejre. Mazsolával díszíthetjük.